fx5E , screeningtest for de vanligste matvarer (242)
v. 1.5, 26.09.2018
Prøvemateriale
|
Serum
Gel/glass uten tilsetning.
|
Analysevolum
|
1 ml
|
Prøvebehandling
|
Oppbevares kjølig.
Forsendelse ved romtemperatur.
|
Holdbarhet
|
Serum/gelglass er holdbart i 10 dager for evt. etterbestilling.
|
Metode
|
Fluoroenzym-immunoassay
|
Indikasjon
|
∙ Multiallergentest med de vanligste matvareallergenene: eggehvite, kumelk, hvete, fisk (torsk), peanøtter og soya.
∙ Screening ved mistanke om straks-allergi mot matvarer. Anvendes fortrinnsvis til yngre barn, eller i andre aldersgrupper der det er vesentlig mistanke om IgE-mediert matvareallergi.
∙ Det har ingen hensikt å analysere fX5E dersom det er kjent sensibilisering mot minst et av allergenene i panelet.
∙ Ved mistanke om sensibilisering mot kun et (eller få) spesielt allergen i panelet kan heller spesifikt IgE mot dette (disse) allergenene rekvireres direkte.
|
Utføres
|
2 - 3 ganger i uken.
|
Referanseområde
|
Negativ
|
Svarvurdering
|
∙ Positiv test tyder på sensibilisering mot et eller flere av allergenene i panelet. Ved positiv test kan det analyseres videre på enkeltallergener i panelet avhengig av klinisk mistanke. Dette bør forhåndsbestilles.
∙ Ved positiv test der alle allergenene i panelet er negative for spesifikk IgE, kan det foreligge grenseverdier for et eller flere allergener. Dette har vanligvis ingen klinisk betydning.
∙ Ved negativ test foreligger det (med høy sannsynlighet) ikke sensibilisering mot noen av allergenene i panelet.
|
Referanser
|
Se Brukerhåndbok i medisinsk biokjemi
|
Kommentar
|
Omfatter spesifikke IgE-antistoffer mot:
Eggehvite, kumelk, fisk (torsk), hvete, peanøtter og soya.
Analysekode: NPU57688 Ref.kat.: IT3
|
Rekvisisjonsskjema
|
Allergirekvisisjon
|
Avdeling
|
Avdeling for medisinsk biokjemi
Tlf. 51519514
Faggruppe/Seksjon: Allergi/elektroforese
|
Nøkkelinformasjon
Dokument ID: | 17524 |
Utarbeidet ved: | Helse Stavanger HF |
Godkjenningsdato: | 26.09.2018 |
Revisjonsfrist: | 28.09.2023 |
Revisjonskommentar
Lagt til Analysekode og Refusjonskategori.