Bistå bakteriologisk seksjon på dagtid med å klargjøre prøver som skal såes ut på WASP utsåingsautomasjon. Å preparere prøver for analysering allerede ved mottak på preanalytisk seksjon danner grunnlag for god prøveflyt videre på avdelingens laboratorier.
Prøver tatt på sykehuset, sykehjem/institusjoner, legevakt, poliklinikker eller tilsendt oss fra legekontorer.
Prøver dette gjelder er: urinprøver (kun Monovette®), morsmelk fra melkebanken(3D) og screeningprøver (sekret fra nese, hals, perineum, eller rektum) fra pasienter og ansatte som har vært i kontakt med pasient der multiresistente bakterier er påvist.
Gjelder ved mistenkt MRSA, MRSL, ESBL og VRE fra pasienter og ansatte.
I tillegg aktivere blodkulturflasker som skal settes direkte på VirtuO inkubator for blodkulturflasker.
- Inneliggende: prøver tatt på sykehuset, sykehjem eller andre institusjoner
- Polikliniske: prøver tatt på sykehusets poliklinikker, legevakt, legekontor og ansatte.
- WASP: automatisert utsåingsmaskin koblet opp til LIS(Unilab)
- VirtuO: blodkulturinstrument
- UTS: utsåingspost på seksjon for bakteriediagnostikk
- Aktivering = ankomstregistrering av en prøve i Unilab
Ansatte på prøvemottak/ekspedisjon som mottar og fordeler prøvene til respektive seksjoner.
Fagbioingeniør v/preanalytisk seksjon er ansvarlig for tilstrekkelig opplæring av ansatte og ferievikarer.
5.1.Urinprøver
1. Scann elektronisk etikett på prøven i «aktivere rekvirering» (Ctrl+G) i Unilab. Unilab - Aktivere rekvirering (helse-bergen.no)
2. Sjekk om pasienten er inneliggende eller poliklinisk (definert i pkt.3)
3. Sjekk prøvens prøvetakingstidspunkt, og legg til frase i «kommentar til rekvisisjon» dersom prøven er gammel. Se EQS Utsåing - Fraser i Unilab knyttet til prøver (Ikke tilgjengelig) for fraser ved for gammel prøve.
4. Lagre og avslutt (Ctrl+1)
Feltet
«Bakt. arbeidsplass» fylles automatisk ved lagring ved bestilling av
urindyrkning.
Sjekk hvilken analyse som står på prøven. Prøver som skal på direkte på WASP er merket «DSUR», men det kan også være bestilt ESBL dyrkning, eller hurtigtestene PNKAG og LEGAG. Hurtigtest utføres i prøvemottak. Aktiver disse ved mottak. Urinprøve med bestilt ESBL-dyrkning leveres til utsåingspost på bakt seksjon.
I tillegg kan det komme uriner som skal testes for klamydia. Disse leveres til virus, så lenge de kommer på prøveglass uten borsyre. Hvis glass med tilsatt borsyre, settes disse i avviksstativ i LAF-benk eller kjøleskap.
Andre urinprøver som mottas, som ikke skal på WASP, trenger ikke å aktiveres i prøvemottak. Sett disse i eget stativ og lever på UTS sammen med aktiverte urinprøver til WASP. Dette gjelder prøver på sterilinglass, div små rør og andre uregelmessige prøvetakingsrør (se oversikt, Bilde 1).
Beholdere uten tilsetning Beholdere med borsyre
Bilde 1: Vi ankomstregistrerer kun beholderne med rød pil.
5.2.Screeningprøver
Sjekk først hva som står i kliniske opplysninger for å luke ut prøver som skal ha MRSA hurtigtest. Se kriterier for hurtigtest MRSA hurtigtest (PCR) . Ved indikasjon for MRSA hurtigtest leveres prøvene direkte til molekylær seksjon.
Når det settes i gang smittesporing ved nye funn av multiresistente bakterier (MRSA, MRSL, ESBL, VRE), kommer screeningprøver ofte i større volum fra avdelinger på sykehuset og/eller andre institusjoner. Det er kun prøver tatt på eSwab/uringlass man skal aktivere, da det kun er disse prøvene som kan dyrkes av WASP.
1. Scann elektronisk etikett på prøven i «aktivere rekvirering» (Ctrl+G) i Unilab. Unilab - Aktivere rekvirering (helse-bergen.no)
2. Sjekk når prøven er tatt, og legg til frase i «kommentar til rekvisisjon» dersom prøven er gammel. (Fraser ved for gammel prøve EQS Utsåing - Fraser i Unilab knyttet til prøver (Ikke tilgjengelig))
3. Legg inn enten «MRSA», «MRSL», «ESBL» eller «VRE» i feltet «bakt. arbeidsplass» (Ctrl+M for å velge post i rullegardin) Unilab - brukerveiledning (helse-bergen.no) pkt. 1.1
4. Lagre
og avslutt (Ctrl+1)
Prøver som kun er merket med navn og fødselsnummer, uten rekvisisjon; sjekk om det ligger inaktiv elektronisk bestilling i Unilab. Unilab - Aktivere rekvirering (helse-bergen.no), pkt. 1.1.
Pass på at det er oppgitt riktig prøvemateriale og prøvetakingstidspunkt når man velger en inaktiv prøve fra listen. Evt ring rekvirent dersom man er usikker.
Screeningprøver kommer stort sett på eSwab, men kan også komme på kullpensel. Disse trenger man ikke aktivere. Kullpensler ble utfaset i mai 2023, men kan fremdeles forekomme fra primærhelsetjenesten. Sett disse i avviksstativ.
5.3.Morsmelk
Morsmelk fra givere/donorer leveres av melkebanken mandag og onsdag. Disse settes i egen hylle i kjøleskapet på prøvemottak, klare for aktivering.
Fremgangsmåten for aktivering er den samme som ved aktivering av urinprøver i pkt 5.1. Prøvene kommer sortert i stativ samlet etter giver. Det er ønskelig at prøvene ankommer lab i samme rekkefølge, for å gjøre avlesning og vurdering mer sammenhengende for bioingeniøren.
Dyrkningsanalyser på morsmelk bestilles elektronisk av rekvirent, med oppgitt pumpedato i intern kommentar i LIS. Samtidig som vi aktiverer disse, er det viktig at denne interne kommentaren flyttes til feltet for «rekvisisjonskommentar». Dette er fordi rekvirenten selv ikke har tilgang til å legge inn pumpedato i dette feltet, og dermed ikke kan skille prøvesvarene fra hverandre etterpå.
5.4.Blodkultur
Blodkulturflasker som hentes på runde skannes i «aktivere rekvirering», og lagres med «ctrl+1». Deretter settes disse på VirtuO-maskinene som står på rom 150F over gangen fra blodkulturlab i 1. etasje.
Blodkulturer er stort sett merket med elektronisk etikett, men av og til får man flasker kun merket med pasientens navn og fødselsnummer. Sjekk om det ligger inne en bestilling elektronisk på pasientens fødselsnummer. Se pkt 5.2
Skriv ut etiketter og merk flaskene. Pass på at aerobe/anaerobe etiketter kommer på korrekt flaske!
Vi sjekker at vi har fått riktig antall flasker ift det som ligger inne i bestilling. Dersom vi kun har fått to flasker, men det er bestilt fire, kan vi slette de to for mange når vi trykker «ctrl+1» og deretter velger «videre» i rullegardinen. Alle flaskene bestilt på dette nummeret kommer opp nederst i bildet, og man trykker på «slette» på de to nederste.
Leddvæske og andre blanke væsker som mottas på blodkulturflasker leveres på blodkulturpost. Disse må tilsettes dyreblod før de settes på VirtuO.
Ved andre spørsmål eller avvik som gjelder blodkulturflasker, spør fagbioingeniør i prøvemottak eller ta med flaskene til blodkulturpost og forklar problemet, så hjelper de til.
5.3.Manuell rekvirering
Prøver med papirrekvisisjon bestilles manuelt i Unilab. Se prosedyre EQS 21649 pkt 6.1.3 «Bestille analyser» for fremgangsmåte Utsåing - Generell bakt utsæd (Ikke tilgjengelig), eller pkt. 1 Unilab - brukerveiledning (helse-bergen.no)
Dyrkningskoder for urin er «DSUR». Dyrkningskode for MRSA/MRSL er «DSMRSA/L», for VRE «DSVRE» og for ESBL «DSESBL».
Dersom det står screeningkode og/eller smittesporingsnummer i kliniske opplysninger på rekvisisjonen, skriver man dette inn i feltet «rekvisisjonskommentar».
Husk at bestillinger som gjøres manuelt alltid skal dobbelkontrolleres.
Klistre rekvisisjonsetiketten helt øverst i venstre hjørne på rekvisisjonen, og legg rekvisisjonen klar til skanning i ekspedisjonen. Ved bestilling av flere prøver på samme rekvisisjon: pass på at ikke etiketter dekker over kliniske opplysninger i feltet for dette.
Levér prøvene i stativ på benk på utsåingspost. Si ifra til bioingeniør dersom prøvene av en eller annen grunn ikke er blitt aktivert.
5.3.1. Screening av ansatte
Ved screening av ansatte kommer bestillingene alltid på papirrekvisisjon. Dette er fordi testingen skjer på jobb, og da skal man slippe at rekvirerende kollega gis tilgang til å søke opp den ansatte i DIPS og dermed få tilgang til personlig helseinformasjon.
Fremgangsmåten er den samme som beskrevet i punkt 5.3, men man legger inn «SUSSMV» (Stavanger universitetssjukehus Seksjon smittevern) som rekvirent og «KLLK» (overlege infeksjon Lars Kåre Kleppe) eller «SJUOUO» (overlege infeksjon Jon Sundal) som rekvirerende lege, alt etter hvem som står oppført som rekvirent.
Ved mottak av prøver uten elektronisk bestilling eller bestilling på papirrekvisisjon, prøven er eldre enn 4 døgn eller dersom andre avvik, konferer ansvarlig fagbioingeniør for videre avviksbehandling. AMM - Avvik i prøvemottak (Ikke tilgjengelig)
Forfatter: |
Ingrid Stava (fagbioingeniør) |
---|---|
Godkjent av: |
Ethel Christina Matheson Mæland (Sjefsbioingeniør) Sandra Zaremba (kvalitetskoordinator) |
Dokumentadministrator: | Ingrid Stava (fagbioingeniør) |
Dokument-ID: | 52493 |
Gyldig fra: | 17.02.2025 |
Revisjonsfrist: | 17.02.2027 |
Punkt 5.2 Screeningprøver: lagt til et avsnitt om prøver til hurtigtest MRSA med lenke til ny prosedyre med nye kriterier for hurtigtest.
Resten av prosedyren revideres på senere tidspunkt